Rękawiczki gastronomiczne

Wyświetlono: 1 – 25 z 25 wyników

Branża spożywcza, w tym również branża gastronomiczna, wymagają odpowiedzialnego podejścia do wykonywanego zawodu i wykorzystywania w codziennej pracy środków ochronnych. Dzięki nim przygotowywane posiłki są doskonałej jakości, bez obaw o przedostanie się do nich zanieczyszczeń pozostawionych na dłoniach, wirusów czy bakterii.

Do pracy w kuchni wykorzystuje się jednorazowe rękawiczki medyczne, ponieważ to one gwarantują najwyższy poziom bezpieczeństwa podczas przygotowywania potraw. W naszym sklepie znajdziesz propozycje idealnie sprawdzające się podczas pracy w kuchni. Oferowane rękawiczki gastronomiczne dostępne są w wielu rodzajach, kolorach i rozmiarach, aby jak najlepiej dopasować je do Twoich potrzeb i oczekiwań.

Kiedy w kuchni korzysta się z rękawic gastronomicznych?

W profesjonalnych kuchniach najlepszych restauracji pracownicy korzystają z jednorazowych rękawiczek gastronomicznych przez cały czas, kiedy mają styczność z produktami spożywczymi. Coraz częściej dobrze jest widziane przez klientów, aby każdy etap procesu produkcji dań w restauracjach odbywał się z zastosowaniem środków ochronnych. Należy mieć je już na etapie obierania i krojenia warzyw, a także na każdym kolejnym. Po ściągnięciu rękawic gastronomicznych należy wymienić je na nowe. Także nakładanie potraw na talerze oraz ich dekorowanie wymaga posiadania na rękach jednorazowych rękawic. Trzeba przy tym pamiętać, aby nie używać tych samych rękawic do krojenia mięsa i układania jedzenia na talerzu.

Z rękawic dobrze jest korzystać nie tylko w restauracjach, w których dania przygotowywane są na oczach klientów, ale także, kiedy konsumenci nie widzą procesu produkcji. Coraz więcej amatorów jedzenia poza domem przykłada ogromną wagę do higieny, jaka towarzyszy tworzeniu dań przez kucharzy.

Warunki panujące w restauracyjnej kuchni są specyficzne i trudne ze względu na wysoką wilgotność powietrza i podwyższoną temperaturę. Część materiałów, znajdując się w takim środowisku, odkształca się lub traci swoje właściwości, dlatego rękawice ochronne gastronomiczne należy wybierać rozważnie, dopasowując je do potrzeb zarówno pracowników, jak i samego lokalu.

Jakie rękawice gastronomiczne ochronne sprawdzą się najlepiej w kuchni?

Najlepszymi parametrami wykazują się rękawiczki nitrylowe gastronomiczne, przeznaczone do kontaktu z żywnością. Poza zwykłymi oznaczeniami jakościowymi i produkcją w zgodzie z normą EN 455 muszą one spełniać też wymogi dopuszczające je do użytku w kuchni i przemyśle spożywczym jako takim, czyli być sygnowane jako rękawiczki HACCP. Najbardziej praktyczne modele będą miały teksturowane końcówki palców dla lepszej chwytności śliskich produktów spożywczych, jak ryby. Nitrylowe rękawiczki do pracy w kuchni sprawdzą się też ze względu na elastyczność syntetycznego kauczuku, z jakiego zostały wykonane i brak ograniczeń ruchowych dla dłoni. Rękawiczki tego rodzaju nie reagują z kwasami, tłuszczami i olejami, dlatego można bez trudu przygotowywać w nich każdy rodzaj potraw. Są też wodoodporne, wykazują dużą wytrzymałość na ścieranie, nakłuwanie oraz przecinanie i w pewnym stopniu chronią również przed bakteriami i wirusami.

Jeśli nie masz uczulenia na lateks, możesz wybrać drugi z najczęściej wybieranych rodzajów rękawiczek jednorazowych do kuchni. Naturalny kauczuk jest cienki i elastyczny, dzięki czemu doskonale przylega do dłoni, dając pełną precyzję ruchów. Rękawice lateksowe są niezastąpione w kuchni - to produkty wytrzymałe, chroniące przede wszystkim przed wirusami, bakteriami i zanieczyszczeniami. Ich zaletą jest też duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne.

Pamiętaj o dopasowaniu rozmiaru

Pełną precyzję operowania palcami i komfort podczas pracy zapewni idealnie dopasowany rozmiar rękawiczek gastronomicznych, dostępnych w różnych kolorach, w tym czarnych, niebieskich czy białych. Aby rękawiczki nie powodowały nadmiernego pocenia się dłoni, nie uciskały ani krępowały ruchów lub odwrotnie – nie zsuwały się i zapewniały przez cały czas taką samą ochronę, konieczne jest zmierzenie szerokości swojej dłoni i sprawdzenie uzyskanej wartości z danymi przedstawionymi w tabeli producenta. Dłoń powinno mierzyć się na płasko w jej najszerszym miejscu, nie uwzględniając jednak przy tym kciuka. Na tej podstawie należy wybrać stosowny rozmiar.


Popularne marki w kategorii Rękawiczki jednorazowe

Popularne podkategorie w kategorii Rękawiczki jednorazowe

Bestsellery